Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Laihduttaminen auttaa polvirikkoista, mutta vie myös lihaksia

Laihduttaminen auttaa polvirikkoista, mutta vie myös lihaksia

Polven nivelrikosta kärsivien kannattaa karistaa liikakilot etenkin, jos niitä on kertynyt runsaasti. Laihduttaminen voi kuitenkin viedä jaloista myös lihaksia. Tanskalaistutkijat suosittavatkin, että laihduttamisen lomassa nivelrikkopotilaat vahvistaisivat jalkojensa lihaksia.

Tanskalaiset perustavat suosituksensa tutkimukseen, jossa 159 huomattavan lihavaa polven nivelrikkoa potevaa osallistui ohjattuun 16-viikkoiseen laihdutusohjelmaan. Osallistujien jalkojen koostumus selvitettiin röntgenkuvauksilla tutkimuksen alussa ja päättyessä.

Tutkimuksen aikana potilaat karistivat keskimäärin kolmetoista kiloa rasvaa, joista noin neljä kiloa lähti jaloista. Lihasmassa väheni puolestaan noin kaksi kiloa, mistä vajaa kilo lähti jalkojen lihaksista. Tämä näkyi myös lihasvoiman hienoisena vähentymisenä.

Kun jalkojen lihaskunto suhteutettiin uuteen, alhaisempaan painoon, voimat silti kasvoivat 11–12 prosenttia aikaisempaan verrattuna. Luvut ovat kuitenkin keskiarvoja, joten varmistaakseen lihasvoiman riittävyyden, potilaiden kannattaisi vahvistaa jalkojensa lihaksia. Laihtumisen myötä potilaat myös kokivat kipujensa ja muiden oireiden vähentyneen.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2012;64:438-442)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.33394/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje