Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Koulujen sulkeminen tehokas epidemian hillitsijä

Koulujen sulkeminen tehokas epidemian hillitsijä

Kanadalaistutkijoiden mukaan koulujen väliaikainen sulkeminen voisi hidastaa influenssaepidemioiden leviämistä. Tämä vähentää lasten tartuntoja, mutta todennäköisesti myös epidemian leviämistä laajemminkin.

Kanadalaiset perustavat havaintonsa tietoihin, jotka kerättiin vuosien 2009–2010 H1N1-sikainfluenssapandemian aikaan. Tuolloin ensimmäinen epidemia-aalto ajoittui Kanadassa koulujen kesälomien alkuun, mikä soi tutkijoille oivan mahdollisuuden selvittää onko koulujen sulkemisella vaikutuksia epidemiaan.

Matemaattisten mallinnusten avulla tutkijat arvioivat koulujen sulkeutumisen vähentäneen lasten tartuntoja noin 50 prosenttia, mikä muutaman viikon kuluessa hillitsi epidemian leviämistä myös muussa väestössä. Tartunnat puolestaan lisääntyivät rajusti kesäloman päätyttyä ja koulujen alettua.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat koulujen sulkemisen olevan tehokas ja helppo keino hidastaa sikainfluenssan kaltaisten epidemioiden leviämistä. Epidemian leviämiseen vaikuttaa kuitenkin hyvin moni seikka, muun muassa ilmankosteus ja lämpötila, joten yksittäisten tekijöiden vaikutuksia on vaikea yksilöidä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2012;156:173–181)
http://www.annals.org/content/156/3/173.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje