Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Flavonoidit vähentävät myös sydäntautikuolemia

Flavonoidit vähentävät myös sydäntautikuolemia

Vihanneksista, marjoista ja hedelmistä saatavat flavonoidit voivat tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Hyödyt saadakseen niitä ei tarvitse edes syödä kovin paljon.

Flavonoideja on monenlaisia, ja tutkimuksessa tutkijat yrittivät selvittää myös eroavatko ne sydänvaikutuksiltaan. Tulosten perusteella kaikki flavonoidit näyttäisivät terveellisiltä, mutta pienempään sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen liittyivät erityisesti flavonit, joita saa esimerkiksi paprikasta, lehtiselleristä ja persiljasta.

Miehillä runsas flavonoidien saanti liittyi varsinkin kohtalokkaiden aivohalvausten vähentymiseen. Naisilla vahvin yhteys löytyi runsaan flavonien saannin ja kohtalokkaiden sydänoireiden vähentymisen väliltä.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta on silti todennäköistä, että osa vaikutuksista selittyy muilla elintavoilla sekä kasvikunnan tuotteiden muilla terveellisillä ainesosilla.

Tutkimukseen osallistui 38 000 miestä ja 60 000 keskimäärin 70-vuotiasta naista. Miehistä 1 600 ja naisista 1 200 kuoli seitsenvuotisen seurannan aikana. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;95:454–464)
http://www.ajcn.org/content/95/2/454.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje