Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nivelreumaan voi liittyä myös aivomuutoksia

Nivelreumaan voi liittyä myös aivomuutoksia

Brittitutkijoiden mukaan nivelreumaa sairastavien aivoissa havaitaan muutoksia alueilla, jotka liittyvät mm. kivun käsittelyyn sekä motoriseen hallintaan. Tulokset julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Aivokuvauksissa aivokuoren harmaassa aineessa ei huomattu eroja potilaiden ja verrokkien väliltä, mutta eroja löytyi aivojen tyvitumakkeista. Nivelreumapotilaiden tyvitumakkeiden havaittiin sisältävän enemmän harmaata ainetta etenkin makaavan tumakkeen (nucleus accumbens) ja häntätumakkeen (caudate nucleus) alueilla.

Tyvitumakkeilla on tärkeä osa muun muassa liikkeiden hallinnassa ja kiputuntemusten käsittelyssä, mikä tutkijoiden mielestä viittaa aivomuutosten mahdollisesti seuraavan motorisen kontrollin vaikeuksista sekä pitkittyneistä kivuista.

Tulokset perustuvat 31 nivelreumaa sairastavan ja 25 terveen aivokuvauksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2012;64:371–379)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.33326/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje