Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät lisää aivoverenvuotoja

Statiinit eivät lisää aivoverenvuotoja

Statiini-kolesterolilääkkeiden on epäilty lisäävän aivoverenvuotoja, mutta tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella pelko on ollut turha.

Epäilykset statiinien ja aivoverenvuotojen yhteydestä perustuvat vanhoihin havaintoihin, joiden mukaan alhainen kolesteroli saattaa joillain potilailla liittyä aivoverenvuotoihin. Yhteyteen viittasi myös vuonna 2006 tehty tutkimus.

Selvittääkseen asiaa tutkijat kävivät läpi 23 satunnaistettua sekä 19 seurantatutkimusta, jotka täyttivät tietyt laatukriteerit. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 250 000 potilasta, joista 15 000 sairastui aivoverenvuotoon.

Kun tutkijat yhdistivät aineistot ja analysoivat ne uudelleen, statiineja käyttävien riski sairastua aivoverenvuotoon ei ollut sen suurempi kuin muidenkaan. Yhteyttä ei havaittu satunnaistetuissa eikä seurantatutkimuksissa.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät erittäin epätodennäköisenä, että statiinit altistaisivat aivoverenvuodoille. Jos tällainen riski kuitenkin on olemassa, se on käytännössä hyvin pieni, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011; 124: 2233–2242)
http://circ.ahajournals.org/content/124/20/2233.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje