Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänkohtaukset edelleen vähentyneet länsimaissa

Sydänkohtaukset edelleen vähentyneet länsimaissa

Sydäninfarktit ovat länsimaissa vähentyneet jo vuosikymmenten ajan eikä kehitys ole muuttunut, uudet tutkimukset osoittavat. Verrattuna 25 vuoden takaiseen tilanteeseen, sydäninfarktiin sairastuu nykyään noin puolet harvempi.

British Medical Journalissa julkaistujen tanskalaistulosten perusteella vuosien 1984–2008 välillä myös sydäninfarkteista johtuvat kuolemat vähenivät noin 50 prosenttia. Tämä on tapahtunut yhtä lailla miehillä ja naisilla. Samaan aikaan kuitenkin yhä useampi sydäninfarktiin kuollut on monisairas.

Samassa lehdessä julkaistu brittitutkimus viittaa siihen, että kuolleisuutta on laskenut etenkin sydänkohtausten väheneminen eli tupakoinnin, korkean verenpaineen ja muiden sydänriskitekijöiden vähentyminen, mutta myös parantuneet hoidot.

Sama kehitys havaitaan lähes kaikissa länsimaissa. On silti mahdollista, että väestön ikääntyessä sydänsairaudet ja niistä aiheutuvat kuolemat lisääntyvät iäkkäiden määrän kasvaessa. Näin saattaa käydä muun muassa Suomessa, vaikka nuorempien ikäryhmien sydänvaivat ovat vähentyneet.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e356)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e356
(BMJ 2012;344:d8059)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.d8059

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje