Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka nopeuttaa miesten muistin heikkenemistä

Tupakka nopeuttaa miesten muistin heikkenemistä

Tupakointi voi kiihdyttää muistin ja muiden niin sanottujen kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä, mutta vain miehillä. Naisten muistiin tupakka ei välttämättä vaikuta samoin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä, ja niiden mukaan tupakointiin liitetyt haitat myös pysyvät pitkään tupakoinnin lopettamisen jälkeen ja katoavat vasta, kun savuttomuus on jatkunut vähintään kymmenen vuotta. Vaikutukset ovat myös suuremmat mitä pitempään tupakointi jatkuu.

Havainnot vahvistavat aikaisempaa näyttöä tupakoinnin ja dementian yhteydestä, mutta eivät paljasta mistä yhteys johtuu. Todennäköisesti osuutensa on ainakin sydän- ja verisuonitaudeilla ja keuhkosairauksilla, mutta myös suorat aivovaikutukset ovat mahdollisia. Vielä on myös epäselvää miksi tupakointi ei liittynyt kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen naisilla. Tutkijat arvelevat, että mahdollisesti tupakoivat miehet polttavat enemmän kuin tupakoivat naiset, mutta varmaa tämä ei ole.

Tutkimukseen osallistui 5 100 miestä ja 2 100 naista, jotka olivat keskimäärin 56-vuotiaita ensimmäisten testien aikaan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti kymmenen vuoden aikana. Tupakointia selvitettiin kuudesti 25 vuoden seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2012;DOI:10.1001/archgenpsychiatry.2011.2016)
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archgenpsychiatry.2011.2016

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje