Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Liikunta voi hidastaa solujen ikääntymistä

Tutkimus: Liikunta voi hidastaa solujen ikääntymistä

Liikunta saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pidentää solujen elinikää ja siten mahdollisesti auttaa välttymään monilta sairauksilta. Havainto on mielenkiintoinen, sillä se saattaa osin selittää miksi liikunta on terveellistä.

Harvardin yliopiston tutkijaryhmä teki havaintonsa mittaamalla telomeerien pituuksia 7 800 naisen valkosolunäytteistä. Telomeerit ovat kromosomien päitä suojaavia rakenteita, jotka lyhenevät aina solun jakautuessa ja siten määräävät solujen ikää. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Telomeerien lyhentyminen aiheuttaa myös kromosomien epävakautta ja altistaa sairauksille.

Kun tutkijat vertasivat telomeerimittausten tuloksia naisten fyysiseen aktiivisuuteen, he havaitsivat liikuntaa harrastavien ja muutenkin fyysisesti aktiivisten telomeerit jonkin verran pitemmiksi kuin vähän liikkuvien. Tämä havaittiin etenkin paljon liikkuvilla ja intensiivistä liikuntaa harrastavilla sekä aerobisia lajeja kuten juoksua tai pyöräilyä suosivilla. Yhteys ei selittynyt osallistujien painoindeksillä.

Tutkijat huomauttavat, että erot telomeerien pituudessa olivat vaatimattomia eikä ole varmaa vaikuttavatko ne käytännössä osallistujien solujen ikääntymiseen. Tämä on hyvinkin mahdollista, sillä monet elämäntavat ja sairaudet vaikuttavat telomeereihin. Ne ovat myös synnynnäisesti eripituisia eri yksilöillä

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;DOI:10.1093/aje/kwr330)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2012/02/01/aje.kwr330.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje