Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suklaa saattaa laskea insuliinia

Suklaa saattaa laskea insuliinia

Suklaa ja kaakao voivat uusien tulosten perusteella vaikuttaa suotuisasti myös insuliiniaineenvaihduntaan. Havainto on mielenkiintoinen, sillä suklaan terveyshyödyt on tätä ennen liitetty lähinnä sydän- ja verisuonivaikutuksiin.

Tiedot käyvät ilmi 42 tutkimuksen yhteisanalyysista, joka julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimukset olivat satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia, ja yhteensä niihin oli osallistunut 1 300 henkilöä.

Analyysi osoitti suklaan ja kaakaon laskevan veren insuliinitasoa ja parantavan insuliinin toimintaa sekä mahdollisesti laskevan verenpainetta jonkin verran. Pitkäaikainen suklaan syöminen paransi myös verisuonten toimintaa.

Merkittävä osa tutkimuksista oli ruokateollisuuden rahoittamia, ja niissä suklaa myös näytti tehokkaammalta. Tämän takia tutkijat tekivät toisen analyysin, josta teollisuuden tutkimukset jätettiin pois. Tällöin suklaan syöminen yhä liittyi suotuisiin insuliini- ja verisuonivaikutuksiin, mutta muut yhteydet heikkenivät ja katosivat tyystin.

Tulokset ovat linjassa aiempien tutkimusten kanssa ja vahvistavat käsitystä suklaan, kaakaon ja niiden ainesosien terveellisyydestä. Suklaan terveellisyys kuitenkin riippuu suklaan laadusta ja syödyistä määristä. Aiemmissa tutkimuksissa suklaan terveellisyys on liitetty lähinnä hyvin tummaan suklaaseen tai kaakaoon. Suklaissa on myös paljon sokeria ja maitoa ja siksi ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.023457)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/01/30/ajcn.111.023457.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje