Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika sokeri voi nostaa nuoren sydänriskejä

Liika sokeri voi nostaa nuoren sydänriskejä

Paljon sokeria syövät nuoret voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistua monille sydäntautien riskitekijöille. Vaarat liittyvät hedelmäsokeriin, jonka tärkein lähde ruokavaliossa on sakkaroosi eli tavallinen lisätty sokeri. Suolistossa sakkaroosi hajoaa hedelmäsokeriksi ja glukoosiksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella runsaasti hedelmäsokeria eli fruktoosia saaville kertyy muita enemmän rasvaa sisäelinten ympärille, mikä puolestaan johtaa sydänriskien kasvuun.

Fruktoosi liittyi myös verenpaineen, verensokerin ja CRP-tulehdusmerkkiaineen hienoiseen nousuun sekä hyvän HDL-kolesterolin vähentymiseen, mitkä kaikki saattavat vuosien varrella suurentaa sydäntautien ja monien muiden sairauksien riskiä. Tarkemmassa analyysissa näiden riskitekijöiden ja fruktoosin yhteys kuitenkin selittyi sisäelinten ympärille kertyneellä rasvalla, joka itsessään tiedetään sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskitekijäksi.

Aineiston pienuuden takia tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin muun muassa verenpaineen suhteen. Näin ollen nuorten ja vanhempienkin kannattaisi vähentää sokeroitujen juomien ja ruokien syömistä.

Tutkimukseen osallistui 560 yhdysvaltalaista 14–18-vuotiasta, joiden ruokavaliota arvioitiin useita eri kertoja. Kehon koostumus mitattiin DXA-röntgentutkimuksella. Lisäksi tutkijat mittasivat nuorten fyysistä aktiivisuutta askelmittareilla ja selvittivät monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Nutrition 2012;142:251–257)
http://jn.nutrition.org/content/142/2/251.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje