Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä teollisen lihan ja diabeteksen yhteydestä

Lisää näyttöä teollisen lihan ja diabeteksen yhteydestä

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet lisää todisteita teollisten lihavalmisteiden ja diabeteksen yhteydestä. Tällä kertaa diabetesriski liitettiin etenkin lihasäilykkeisiin.

Yhdysvaltalaiset tutkivat asiaa seuraamalla kahtatuhatta yhdysvaltalaista viiden vuoden ajan. Osallistujat olivat Yhdysvaltojen intiaaneja, joiden riski sairastua diabetekseen tiedetään poikkeuksellisen suureksi.

Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat kaikki terveitä, mutta seurannan aikana 240 sairastui diabetekseen. Diabetekseen sairastuivat etenkin henkilöt, jotka tutkimuksen alkaessa kertoivat syövänsä paljon sian- ja naudanlihasäilykkeitä. Prosessoimattoman, ei-teollisesti käsitellyn lihan syömiseen ei liittynyt diabetesriskiä.

Samanlaiseen tulokseen päätyi muun muassa hiljattain julkaistu ranskalaistutkimus, jossa makkara, pekoni ja muut prosessoidut lihat liittyivät naisten diabetesriskiin. Tutkijat selittivät havaintoaan prosessoitujen lihojen suurella nitraatti- ja suolapitoisuudella, mutta todennäköisesti myös muu ruokavalio ja elintavat vaikuttavat yhteyteen.

Tutkimuksen julkaisi ravitsemustieteellinen American Journal of Clinical Nutrition -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.029942)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/01/24/ajcn.111.029942.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje