Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikkulasten nukutukset ja leikkaukset liitoksissa tarkkaavaisuushäiriöihin

Pikkulasten nukutukset ja leikkaukset liitoksissa tarkkaavaisuushäiriöihin

Altistuminen nukutusaineille alle kolmevuotiaana saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suurentaa ADHD-tarkkaavaisuushäiriön riskiä. Hiljattain tutkijat osoittivat nukutusten ja toistuvien leikkausten liittyvän myös oppimisvaikeuksiin. Tutkimuksissa käytettiin samaa aineistoa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa alle kolmevuotiaana ainakin kahdesti nukutetuista lähes joka viidennellä todettiin ADHD yhdeksäntoista vuoden ikään mennessä, kun nukutuksilta säästyneistä diagnoosin oli saanut vain joka kolmastoista. Vain kerran nukutettujen riski oli yhtä alhainen kuin nukuttamattomien.

Tieto nukutusaineiden haitoista perustuu lähinnä eläinkokeisiin, mutta ihmisiä koskevat tulokset ovat vähäisiä ja epävarmoja. Nytkään ei ole varmaa johtuvatko havaitut yhteydet nukutuksista, leikkauksista vai jostain muusta niihin liittyvästä seikasta. Lasten syntymäpaino, sukupuoli tai mahdolliset sairaudet eivät yhteyttä selittäneet.

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 1976–1982 Rochesterissa, Yhdysvalloissa syntyneiden lasten terveystietoja. ADHD-diagnoosin oli saanut 341 lasta. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Mayo Clinic Proceedings -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Mayo Clinic Proceedings 2012)
http://www.mayoclinicproceedings.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje