Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäntautien riskitekijät saattavat olla luultua vaarallisempia

Sydäntautien riskitekijät saattavat olla luultua vaarallisempia

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan perinteiset sydän- ja verisuonitautien riskitekijät kuten kohonnut verenpaine ja kolesteroli saattavat olla sairastumisessa paljon suuremmassa roolissa kuin on uskottu. Riskitekijöiden koko vaikutus nousee esiin, kun potilaita seurataan halki aikuisiän.

New England Journal of Medicine -lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että esimerkiksi 55-vuotiaista miehistä, joilla ei ole lainkaan sydän- ja verisuonitautien perinteisiä riskitekijöitä, vain 5 % kuolee sydän- ja verisuonitauteihin ennen 80 vuoden ikää. Miehistä, joilla sen sijaan on kaksi tai useampi riskitekijä, kuolee jopa 30 %. Naisilla luvut ovat 6 % ja 20 %.

Havainnot olivat samanlaisia, kun tutkijat tarkastelivat aivohalvauksia ja ei-kohtalokkaita sydänoireita, mutta luvut vaihtelivat.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat merkittäviä monestakin syystä. Ensinnäkin ne kannustavat entistä tehokkaammin ehkäisemään sydänriskitekijöiden muodostumista eikä vain hoitamaan niitä. Tulokset viittaavat myös siihen, että nykyiset lyhytkantoiset riskiarviot, joissa arvioidaan potilaan riskiä sairastua seuraavan kymmenen vuoden aikana, saattavat antaa liian ruusuisen kuvan. Onkin mahdollista, että monet nykyarvioiden perusteella vähäisessä vaarassa olevat ovat todellisuudessa paljon alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 18 tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat lähes 260 000 miehen ja naisen tiedoista. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä huomioitiin kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli, tupakointi ja diabetes. Riskitekijöitä mitattiin osallistujien ollessa 45-, 55-, 65- ja 75-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;366:321–329)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1012848?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje