Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rokotus aiheuttaa vakavan allergiareaktion erittäin harvoin

Rokotus aiheuttaa vakavan allergiareaktion erittäin harvoin

Vaaralliset allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia rokotusten jälkeen, tuore brittitutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä allergioihin liittyvä anafylaktinen shokki on hengenvaarallinen, jos potilas ei saa nopeasti hoitoa. Reaktioiden harvinaisuuden vuoksi anafylaksian yleisyyttä on myös vaikea arvioida.

Allergiasta riippuen anafylaksian voi saada mm. ruoka-aineesta, hyönteisen pistoksesta tai lääkeaineesta.

Tutkimustaan varten tutkijat kävivät läpi kaikki Irlannissa ja Britanniassa vuosina 2008–2009 sattuneet tapaukset, joissa alle 16-vuotiaan epäiltiin rokotuksen jälkeen saaneen anafylaksian.

Epäiltyjä tapauksia löytyi kaikkiaan 15, mutta lopulta vain 7 niistä osoittautui varsinaisiksi anafylaktisiksi shokeiksi. Näistä potilaista kuusi sai adrenaliini-injektion ja nestehoitoa. Kaikki toipuivat hyvin.

Anafylaksiat sattuivat lähinnä erillisen tuhkarokko- tai HPV-rokotteen jälkeen, mutta näihinkin rokotteisiin liittyvä riski oli käytännössä kovin pieni. Yhtäkään anafylaksiaa ei ilmennyt lasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotusten kuten MPR-rokotusten jälkeen.

Tulosten perusteella tutkijat arvioivat, että erillinen tuhkarokkorokotus aiheuttaisi 12 anafylaksiaa jokaista sataatuhatta rokotettua kohden. Yhtä montaa HPV-rokotusta kohden aiheutuu puolestaan noin 14 anafylaksiaa. Lukuja voi pitää alhaisina.

Tulokset julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2012)
http://adc.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje