Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Varhainen kasvupyrähdys saattaa altistaa astmalle

Varhainen kasvupyrähdys saattaa altistaa astmalle

Ennen kolmen kuukauden ikää erityisen ripeästi kasvavat vauvat saattavat hollantilaistutkijoiden mukaan sairastua muita herkemmin astmaan. Havainto on mielenkiintoinen, sillä samanlainen yhteys on havaittu lapsilla, jotka ovat syntyessään tavallista pienempiä. Nyt yhteys kuitenkin todettiin normaalipainoisena syntyneillä.

Hollantilaisten mukaan tällaisten lasten astmariski näkyy neljän vuoden ikään mennessä. Myös astmaan viittaavat oireet, kuten vinkuva hengitys, limaisuus ja yskäisyys, ovat heillä yleisempiä kuin muilla lapsilla.

Yhteydet eivät selittyneet sikiöaikaiseen kasvuun vaikuttavilla seikoilla, mutta olivat voimakkaampia, jos lapsen äiti poti atopiaa. Tämä viittaa myös perinnöllisten tekijöiden vaikutukseen.

Tutkimuksessa seurattiin 5 100 lasta, joiden kasvua mitattiin ultraäänellä toistuvasti ennen syntymää. Syntymän jälkeen kasvua mitattiin lasten ollessa 3, 6 ja 12 kuukauden ikäisiä. Astmaoireita kyseltiin vanhemmilta vuosittain kunnes lapsi oli nelivuotias.

Tulokset julkaisi lääketieteellinen American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012;DOI:10.1164/rccm.201107-12660C)
http://ajrccm.atsjournals.org/content/early/2012/01/18/rccm.201107-1266OC.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje