Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Läheisen kuolema voi laukaista sydänkohtauksen

Läheisen kuolema voi laukaista sydänkohtauksen

Läheisen henkilön kuolema voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksen etenkin henkilöillä, jotka ovat jo valmiiksi alttiita sairastumaan. Riski on suurin heti kuolemantapausta seuraavina päivinä.

Läheisen kuolema nosti vuorokauden ajaksi sydänkohtausriskin peräti kaksikymmenkertaiseksi, mutta riski vähitellen pieneni seuraavien päivien aikana. Vaikutus kuitenkin vaihteli sen mukaan miten suuri henkilön sydäntautiriski oli. Alhaisen riskin potilailla läheisen kuolema laukaisi viikon sisällä sydänkohtauksen noin yhdellä 1 400:sta. Suuremman riskin potilaista sairastui joka 320:s.

Tutkijat muistuttavat, että käytännössä läheisen kuolemaan liittyvät sydänkohtaukset eivät ole kovin yleisiä, koska kuolemantapauksia sattuu kuitenkin suhteellisen harvoin. Riski kannattaa silti muistaa aina, kun iäkkään sydänpotilaan läheinen menehtyy.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä. Ne perustuvat vajaan kahdentuhannen kuusikymppisen sydäninfarktipotilaan haastatteluihin. Haastatelluista 270 kertoi heille läheisen ihmisen kuolleen sydänkohtausta edeltävän puolen vuoden aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012; 125: 491–496)
http://circ.ahajournals.org/content/125/3/491.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje