Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeteslääke saattaa ehkäistä syöpiä

Diabeteslääke saattaa ehkäistä syöpiä

Metformiini-diabeteslääkettä käyttävät diabeetikot saattavat alankomaalaistutkimuksen mukaan sairastua syöpään muita potilaita harvemmin. Onkin mahdollista, että monet diabeetikot saavat metformiinista suuremman avun kuin tietävätkään.

Tällä kertaa yhteys havaittiin, kun metformiinin käyttäjiä verrattiin potilaisiin, joiden diabetesta hoidettiin sulfonyyliureajohdoksilla. Heihin verrattuna metformiinia käyttävien riski sairastua mihin tahansa syöpään oli noin kymmenyksen pienempi.

Metformiini on aiemmin yhdistetty muun muassa pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin, mutta tuloksia on ollut vaikea tulkita tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi. Nytkin saadut tulokset kaipaavat lisävarmistuksia ennen kuin yhteyden voi varmuudella sanoa johtuvan juuri metformiinista. Jos yhteys kuitenkin varmistuu, voi metformiini pienentää hyvin monien potilaiden syöpäriskiä.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Ne perustuvat 2,5 miljoonan alankomaalaisen apteekki- ja sairaalarekisteritietoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:119–124)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/1/119.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje