Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaistutkijat tekivät ensimmäisen siirteen alkiokantasoluilla

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät ensimmäisen siirteen alkiokantasoluilla

Yhdysvalloissa on ensimmäistä kertaa käytetty ihmisalkion kantasoluja sairauden hoidossa. Alkion kantasolut löydettiin runsas vuosikymmen sitten, mutta tätä ennen niitä ei ole siirretty ihmiseen.

Nyt raportoidussa kokeessa tutkijat siirsivät alkiokantasoluista kasvatettuja silmän verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja kahden silmänpohjan rappeumaa potevan silmiin. Silmänpohjan rappeuma on yleinen sokeutta aiheuttava silmäsairaus.

Siirteiden ansiosta potilaiden näkökyky parani hieman, mutta muutos ei ollut kovin suuri. Tämä ei ole yllättävää, sillä todennäköisesti hoito pitäisi aloittaa huomattavasti varhaisemmin, jotta se vaikuttaisi kunnolla.

Tutkimuksen varsinainen tavoite olikin selvittää onko kantasolujen siirtäminen silmiin ylipäätään turvallista, ja tulosten perusteella näin on. Hoitoja seuraavien neljän kuukauden aikana solut kiinnittyivät hyvin eikä haittoja ilmennyt. Tämä on tervetullut havainto, sillä kantasolusiirteisiin liittyy muun muassa hyvänlaatuisten kasvaimien - teratoomien - riski.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60028-2)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960028-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje