Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Pitkää päivää painavat alttiita masennukselle

Tutkimus: Pitkää päivää painavat alttiita masennukselle

Yli yksitoistatuntisten työpäivien painaminen voi vuosien varrella suurentaa riskiä sairastua vakavaan masennukseen. Suomalaistutkijoiden mukaan yhteys havaitaan ainakin keski-ikäisillä virkamiehillä.

Tulosten perusteella yli yksitoistatuntisia työpäiviä tekevät sairastuvat vakavaan masennukseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 7–8-tuntisia päiviä työskentelevät.

Masennusriski liittyi pitkiin päiviin senkin jälkeen, kun analyysissä huomioitiin osallistujien sosiaalinen ja taloudellinen asema sekä aikaisempi terveydentila ja elintavat. On silti epäselvää mikä tarkalleen masennusriskiä nostaa. Tutkijat arvelevat jatkuvien ylitöiden ja pitkien työpäivien mahdollisesti lisäävän stressihormonin eritystä, häiritsevän unta tai haittaavan perhe-elämää.

Mika Kivimäen ja Marianne Virtasen johdolla tehdyssä tutkimuksessa hyödynnettiin tunnetun Whitehall II -tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat kahdentuhannen keskimäärin 47-vuotiaan brittivirkamiehen seurantatiedoista. Mukaan kelpuutettiin osallistujat, jotka eivät sairastaneet mielenterveysongelmia tutkimuksen alkaessa vuosina 1997–1999. Kuusivuotisen seurannan päättyessä kolme osallistujaa sadasta oli sairastunut vakavaan masennukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(PloS One 2012;7:e30719)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0030719

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje