Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesium saattaa auttaa aivoinfarktin välttämisessä

Magnesium saattaa auttaa aivoinfarktin välttämisessä

Runsaasti magnesiumia ruoastaan saavat näyttäisivät säästyvän aivoinfarktilta muita todennäköisemmin. Vaikutus liittyy mahdollisesti magnesiumin suotuisiin verenpaine- ja diabetesvaikutuksiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden havainnot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja perustuvat seitsemän aikaisemmin tehdyn tutkimuksen yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 240 000 potilasta, joista lähes 6 500 sairastui aivohalvaukseen.

Yhteisanalyysin perusteella tutkijat laskivat potilaan aivohalvausriskin pienentyvän noin kahdeksan prosenttia jokaista päivittäistä 100 mg:n magnesiumannosta kohden. Tarkemmassa tarkastelussa yhteys kuitenkin rajoittui vain aivoinfarkteihin.

Magnesiumin on joissain tutkimuksissa osoitettu laskevan jonkin verran verenpainetta ja mahdollisesti myös diabetesriskiä. Diabetes ja korkea verenpaine kummatkin altistavat aivoinfarkteille, joten tämä voi selittää nyt havaitun yhteyden. On silti mahdollista, että magnesiumiin yhdistetty vaikutus selittyy magnesiumpitoisen ruokavalion muilla terveellisillä piirteillä. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, vihreät kasvikset sekä pähkinät.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;95:362–366)
http://www.ajcn.org/content/95/2/362.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje