Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi on myös psoriaasin riskitekijä

Tupakointi on myös psoriaasin riskitekijä

Psoriaasi-ihosairaus näyttäisi puhkeavan herkemmin tupakoitsijoille ja etenkin paljon ja pitkään tupakoiville, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella noin askin päivässä tupakoivien sairastumisriski on noin kaksi kertaa suurempi kuin savuttomien. Myös vähäisempään tupakointiin liittyi psoriaasiriski.

Psoriaasi alkoi todennäköisimmin, kun tupakointi oli jatkunut vuosikausia ja päivittäisten savukkeiden määrä ylitti 25. Riski myös pieneni vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakointi on aiemminkin yhdistetty psoriaasin riskiin, joten yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat jo olemassa olevaa näyttöä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä tarkasteltiin yli 180 000 eri-ikäisen miehen ja naisen tietoja, jotka kerättiin kolmessa eri tutkimuksessa. Osallistujista 2 400 sairastui psoriaasiin 14–20-vuotisten seuranta-aikojen kuluessa.

Psoriaasi on krooninen ja vaikea ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelissä tauti voi aiheuttaa mm. arkuutta ja aamujäykkyyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;doi:10.1093/aje/kwr325)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/11/aje.kwr325.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje