Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Perimä lisää alkoholin suolisyöpäriskiä

Perimä lisää alkoholin suolisyöpäriskiä

Alkoholinkäytön vähentäminen voi ehkäistä suolistosyöpiä etenkin henkilöiltä, joiden suvussa esiintyy paksu- ja peräsuolisyöpää.

Tätäkin ennen alkoholi on tiedetty suolistosyöpien riskitekijäksi, mutta alkoholin vaikutus perimältään alttiiden sairastumisriskiin on jäänyt vähemmällä huomiolle.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 89 000 naisen ja 47 000 miehen yli 20-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 1 800 osallistujaa sairastui paksusuolen syöpään.

Alkoholin syöpävaikutukset nousivat esiin, kun päivittäinen alkoholinkulutus nousi noin kolmeen alkoholiannokseen. Henkilöt, joiden suvussa ei ollut suolisyöpää, sairastuivat tällöin noin neljänneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka käyttivät alkoholia maltillisemmin.

Jos osallistujan lähisukulainen oli sairastunut suolistosyöpään, sairastumisriski oli selvästi suurempi, noin kaksinkertainen verrattuna vähän alkoholia käyttäviin. Riski kasvoi vielä lisää, kun vertailukohdaksi otettiin maltillisesti alkoholia käyttävät, joiden suvussa ei esiintynyt suolistosyöpiä.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että alkoholinkäytössä kannattaa pysyä kohtuudessa etenkin, jos lähisukulaisen tietää sairastuneen suolistosyöpään. Alkoholin vaikutus kannattaa myös huomioida tutkimuksissa, joissa selvitetään perimän osuutta syöpien kehittymisessä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen American Journal of Nutrition -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Nutrition 2012;95:413-419)
http://www.ajcn.org/content/95/2/413.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje