Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit parantavat ennustetta aivoinfarktin jälkeen

Statiinit parantavat ennustetta aivoinfarktin jälkeen

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aivoinfarktin saaneet kannattaisi laittaa sairaalassa statiinilääkitykselle. Stroke-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella varhain sairaalahoidon alussa aloitettu lääkitys voisi huomattavasti parantaa monien potilaiden ennustetta.

Suurimman hyödyn lääkkeistä saavat potilaat, jotka ovat käyttäneet statiineja jo ennen sairastumistaan ja jatkavat sitä sairaalahoidossa. Heidän riskinsä kuolla aivoinfarktiin oli pienin, kun suurimmassa riskissä olivat potilaat, joiden lääkitys lopetettiin sairaalassa.

Statiinit paransivat ennustetta, vaikka lääkitys aloitettiin vasta sairaalassa. Vaikutus oli lisäksi suurempi suuremmilla annoksilla. Näin ollen tutkijat suosittavat, että aivoinfarktipotilaille annettaisiin statiineja heti sairaalahoidon alusta alkaen.

Vielä on epäselvää mikä statiineissa potilaita auttaa. Ne alentavat huonoa kolesterolia, mutta lisäksi voivat lievittää tulehdustiloja. Mahdollisesti vaikutus syntyykin monien eri mekanismien välityksellä.

Tutkimusta varten analysoitiin lähes 13 000 vuosina 2000–2007 aivoinfarktin saaneen potilastietoja. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012; 43:147–154)
http://stroke.ahajournals.org/content/43/1/147.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje