Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monet jatkavat tupakointia syöpädiagnoosista huolimatta

Monet jatkavat tupakointia syöpädiagnoosista huolimatta

Huomattava osa tupakoitsijoista ei lopeta tupakointia, vaikka sairastuisivat keuhkosyöpään tai suolistosyöpiin. Tupakointia jatkavat etenkin pitkään tupakoineet sekä vähäosaiset.

Tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää syöpäpotilaille, sillä tupakka voi haitata syöpähoitoja sekä altistaa uusille syöville. Tutkijat toivovatkin tulosten auttavat lääkäreitä tunnistamaan potilaat, jotka tarvitsevat tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 5 400 keuhkosyöpään tai suolistosyöpään sairastuneelta kyseltiin tupakoinnista diagnoosin aikoihin sekä viisi kuukautta myöhemmin.

Diagnoosin saadessaan keuhkosyöpään sairastuneista tupakoi 39 prosenttia ja suolistosyöpään sairastuneista 14 prosenttia. Viisi kuukautta myöhemmin suurin osa keuhkosyöpäpotilaista oli päässyt eroon tupakasta, mutta silti yhä 14 prosenttia jatkoi. Suolistosyöpää sairastavista tupakoi 9 prosenttia.

Tupakointia jatkaneet olivat monella tapaa heikommassa asemassa. Heistä monet sairastivat sydän- ja verisuonitauteja eikä heidän syöpäänsä ollut leikattu tai muuten hoidettu vielä viisi kuukautta diagnoosista. Monet olivat lisäksi vailla vakuutusta tai köyhille ja erityisryhmille tarkoitettujen julkisten terveysvakuutusjärjestelmien piirissä, mikä todennäköisesti selittää hoitojen puutteet.

Uutispalvelu Duodecim
(Cancer 2012)
http://journals.lww.com/journalppo/pages/default.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje