Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka toinen abortti tehdään puutteellisissa oloissa

Joka toinen abortti tehdään puutteellisissa oloissa

Lähes puolet maailman aborteista tehdään lääketieteellisesti riittämättömissä oloissa, tuore selvitys osoittaa. Vaarallisten aborttien osuus on kasvanut tasaisesti sitten 90-luvun. Kehitys on huolestuttava, sillä riittämätön hygienia ja puoskareiden tekemät abortit ovat usein hengenvaarallisia naiselle.

Uusimpien, vuonna 2008 kerättyjen lukujen valossa tuhannesta hedelmällisessä iässä olevasta naisesta 28 päätyy aborttiin, mikä on suurin piirtein saman verran kuin vuonna 2003. Tätä ennen abortit vähentyivät nopeasti muutamassa vuosikymmenessä, joten kehitystä ei voi pitää tyydyttävänä etenkään, kun väestönkasvun myötä abortit ovat käytännössä lisääntyneet.

Eniten abortteja tehdään Afrikan ja Etelä- ja Keski-Amerikan maissa, joissa abortit ovat laittomia joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Vähiten abortteja tehdään puolestaan maissa, joiden aborttilainsäädäntö on vapaampi. Esimerkiksi Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vain 19 naista tuhannesta tekee abortin, kun luku on 29–32 Afrikassa ja latinalaisessa Amerikassa. Abortit ovat myös vaarallisimpia näissä maissa.

Tutkijat pitävät tuloksia hyvin huolestuttavina. Jotta tilanne parantuisi, tulisi WHO:n ja yksittäisten valtioiden ponnistella entistä enemmän, jotta nykyistä useammat naiset säästyisivät abortilta. Tämä onnistuu lisäämällä ehkäisyneuvontaa ja ehkäisyvälineiden saatavuutta sekä hölläämällä aborttilainsäädäntöä, he kirjoittavat.

Suomessa abortti tehdään noin yhdeksälle naiselle tuhannesta. Vähiten keskeytyksiä tehdään Keski-Pohjanmaalla ja eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja Helsingissä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;doi:10.1016/S0140-6736(11)61786-8)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961786-8/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje