Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini ja kalsium vähentävät läskiä

D-vitamiini ja kalsium vähentävät läskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiini- ja kalsiumlisät voisivat auttaa ylipainoisia karistamaan kehosta liikoja rasvoja. Lisät näyttäisivät vähentävän lähinnä sisäelinten ympärille kertyvää viskeraalista rasvaa, jota pidetään erityisen suurena terveysriskinä.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 170 keskimäärin 40-vuotiasta ylipainoista aikuista joi päivittäin kolme lasillista vitaminoitua appelsiinimehua tai tavallista mehua. Lasillinen vitaminoitua mehua sisälsi 350 mg kalsiumia ja 100 IU:ta D-vitamiinia.

Neljän kuukauden aikana osallistujat laihtuivat noin 2,5 kiloa riippumatta siitä joivatko he vitaminoitua vai tavallista mehua. Vatsan seudun tietokonekuvauksissa sen sijaan ilmeni, että kalsiumilla ja D-vitamiinilla vahvistettua mehua juoneiden sisäelinten ympärillä oli selvästi vähemmän viskeraalista rasvaa kuin vertailuryhmäläisillä.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ne pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin havaitut muutokset voi varmuudella yhdistää kalsium- ja D-vitamiinilisiin. Jos yhteys kuitenkin varmistuu, voisi kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisääminen kannattaa myös laihdutusmielessä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;95:101–108)
http://www.ajcn.org/content/95/1/101.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje