Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Makkara mahdollisesti myös diabeteksen riskitekijä

Makkara mahdollisesti myös diabeteksen riskitekijä

Paljon makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita syövät naiset saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen ruokavalionsa takia. Ranskalaistutkijat pitävät mahdollisena, että yhteys johtuu prosessoitujen lihojen suuresta nitraatti- ja suolapitoisuudesta.

Ranskalaisten tulokset perustuvat 66 000 terveen naisen ruokavalio- ja terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1993–2007. Keskimäärin kuusitoistavuotisen seurannan aikana 1 400 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Riski sairastua diabetekseen oli tulosten perusteella noin kolmanneksen suurempi naisilla, jotka söivät prosessoitua lihaa vähintään viidesti viikossa kuin naisilla, joille liha maistui harvemmin kuin kerran viikossa. Suurkuluttajat söivät prosessoitua lihaa keskimäärin 40 grammaa päivittäin.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset ovat linjassa aiempien havaintojen kanssa. Lihapainotteinen ruokavalio on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, aivohalvauksiin ja moniin syöpiin. Yleensä riskit ovat rajoittuneet prosessoituihin lihavalmisteisiin.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:128–130)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/1/128.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje