Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriinista enemmän haittaa kuin hyötyä terveille

Aspiriinista enemmän haittaa kuin hyötyä terveille

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet auttavat sydänsairaita välttymään uusilta oireilta. Terveillä vaikutus on kuitenkin vaatimaton ja lopulta lääkkeiden haitat ylittävätkin niistä saatavan hyödyn. Näin ollen terveiden ei kannattaisi syödä asetyylisalisyylihappoa sydänoireiden ehkäisyyn.

Arvostetussa Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että estääkseen yhden sydänoireen asetyylisalisyylihapolla pitää lääkitä 120 tervettä. Samaan aikaan lääkitys aiheuttaa suolistossa verenvuodon joka 73. potilaalle.

Lisäksi valtaosa ehkäistyistä sydänkohtauksista ja muista oireista on lieviä eikä asetyylisalisyylihappo siksi vähennä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Myöskään syöpäkuolemat eivät vähene, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdeksän aikaisemman tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli 100 000 potilasta, joita seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan.

Havainnot haastavat tutkimukset, joiden perusteella monissa maissa aspiriinia suositellaan sydänvaivojen ehkäisyyn, vaikka potilas ei vielä sairastaisi sydän- ja verisuonitauteja. Havainnot eivät kuitenkaan kyseenalaista asetyylisalisyylihapon sopivuutta sydänsairauksiin jo sairastuneille tai muihin käyttötarkoituksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:10.1001/archinternmed.2011.628)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2011.628

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje