Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Maratoonareiden sydänpysähdykset hyvin harvinaisia

Maratoonareiden sydänpysähdykset hyvin harvinaisia

Maratoneja ja puolimaratoneja juoksevien sydämet ovat kovalla koetuksella, mutta maratoonareiden sydänpysähdykset ja äkkikuolemat ovat silti erittäin harvinaisia. Riski on esimerkiksi pienempi kuin tavallisen keski-ikäisen hölkkääjän.

Tulokset ovat osin yllättäviä, sillä pitkän matkan juoksijoiden tiedetään altistuvan muun muassa rytmihäiriöille. Sydänperäiset äkkikuolemat ovat puolestaan tavallista yleisempiä nuorten kestävyysurheilijoiden keskuudessa.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella maratonin aikana sydänpysähdyksiä sattuu vain yksi jokaista 180 000 juoksijaa kohden ja kuolemaan se johtaa vain yhdellä 260 000:sta. Tämä on selvästi vähemmän kuin nuorilla kestävyysurheilijoilla, joista sydänperäisen kuoleman kohtaa vuosittain yksi 44 000:sta, tai aiemmin terveillä keski-ikäisillä hölkkääjillä, joista jopa yksi 7 600:sta menehtyy lenkillä sydänperäisiin syihin.

Maratoonareiden sydänpysähdykset johtuvat useimmiten jo olemassa olevasta sydän- ja verisuonitaudista ja ovat selvästi yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Siinä käytiin läpi 11 miljoonan vuosina 2000–2010 maratonin tai puolimaratonin juosseen rekisteritietoja. Tutkijat lisäksi haastattelivat menehtyneiden omaisia ja kaikkia sydänpysähdyksestä selvinneitä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012; 366:130–140)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1106468?query=TOC#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje