Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenohennuslääkityksen katko on riski eteisvärinäpotilaalle

Verenohennuslääkityksen katko on riski eteisvärinäpotilaalle

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat saavat usein veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä, mutta silloin tällöin lääkityksissä voidaan eri syistä joutua pitämään tauko. Tanskalaistutkimuksen mukaan usein nämä tauot ovat potilaille vaaraksi ja mahdollisesti jopa kuolemaksi.

Tanskalaisten tulosten perusteella suurimmillaan riskit ovat lääkitystaukoa seuraavien kolmen kuukauden aikana. Tuolloin potilaat sairastuvat verisuonitukokseen tai kuolevat noin 2,5-kertaa todennäköisemmin kuin vajaan vuoden kuluttua katkosta.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä tieto lääkitystaukojen haitoista eteisvärinäpotilaille on niukkaa. Tulokset viittaavatkin siihen, että lääkityksen keskeytyessä lääkäreiden kannattaisi seurata potilaitaan erityisen tarkasti.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 49 000:n veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä käyttävän eteisvärinäpotilaan rekisteritietoja vuosilta 1997–2008. Noin 35 000 potilaan lääkitys keskeytyi vähintään kerran. Taukojen aikana 8 200 potilasta kuoli tai sai verisuonitukoksen.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;doi: 10.1093/eurheartj/ehr454)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/23/eurheartj.ehr454.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje