Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä masennuksen ja aivohalvausten yhteydestä

Lisää näyttöä masennuksen ja aivohalvausten yhteydestä

Masennusta potevat ovat muita herkempiä sairastumaan aivohalvauksiin, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Masennuksen ja aivohalvausten yhteys on osoitettu aiemminkin, mutta kiinalaisten havainnot ovat tervetullut lisävahvistus.

Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 17 aikaisemman tutkimukset aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 200 000 potilaan terveystiedoista. Potilaista hieman yli 6 000 sairastui masennukseen tutkimusten seurantojen aikana.

Analyysin aluksi tutkijat selvittivät mahdollisimman kattavasti riskitekijöitä, jotka voisivat vaikuttaa masennuksen ja aivohalvauksen yhteyteen. Kun nämä seikat oli huomioitu, masennukseen sairastuneiden havaittiin sairastuvan aivohalvaukseen noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveiden.

Tutkijat eivät vielä tiedä miksi masennus lisää aivohalvauksia. Joidenkin tutkimusten mukaan masennukseen liittyy usein korkeaa verenpainetta, diabetesta ja haitallisia elintapoja, jotka voivat selittää aivohalvausyhteyden. Masentuneet saattavat myös laiminlyödä lääkityksiään ja siten altistua sairauksille.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012;43:32–37)
http://stroke.ahajournals.org/content/43/1/32.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje