Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Nikotiinipurkat ehkä luultua tehottomampia

Tutkimus: Nikotiinipurkat ehkä luultua tehottomampia

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nikotiinipurkat ja muut tupakkavieroitukseen käytettävät nikotiinituotteet eivät välttämättä autakaan tupakoinnin pysyvässä lopettamisessa. Tutkijoiden havaintojen perusteella nikotiinikorvaushoitoja käyttävät sortuvat tupakoimaan yhtä todennäköisesti kuin kylmiltään lopettavat.

Tutkimus tehtiin Harvardin yliopistossa, ja siihen osallistui vajaat 800 tupakoinnin hiljattain lopettanutta aikuista. Tupakkalakkolaisilta kysyttiin mahdollisista repsahduksista vuosina 2001–2002, 2003–2004 ja 2005–2006.

Osallistujien vastauksista paljastui, että jokaisen haastattelukerran välisenä aikana noin kolmannes osallistujista oli sortunut tupakoimaan. Repsahdukset eivät kuitenkaan olleet yhtään epätodennäköisempiä, vaikka osallistuja olisi käyttänyt nikotiinikorvaushoitoja vähintään kuuden viikon ajan ja saanut ammattilaistukea tupakoinnin lopettamiseen. Näin ollen korvaushoidot eivät pitkällä aikavälillä auttaneet pysymään erossa tupakasta.

Yhdysvaltalaisten tutkimus oli pieni eikä menetelmällisesti läheskään aukoton, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Tulokset ovat myös ristiriidassa lukuisten satunnaistettujen tutkimusten kanssa, joissa nikotiinikorvaushoitojen on havaittu noin kaksinkertaistavan tupakoitsijan mahdollisuudet lopettaa. Tutkimusten seuranta-ajat kuitenkin vaihtelevat, joten on mahdollista, etteivät ne anna koko kuvaa siitä, miten pysyvä nikotiinihoitojen apu on.

Tutkimus julkaistiin Tobacco Control -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2012;DOI:10.1136/tobaccocontrol-2011-050129)
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2012/01/10/tobaccocontrol-2011-050129.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje