Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit lisäävät diabetesriskiä vaihdevuosien jälkeen

Statiinit lisäävät diabetesriskiä vaihdevuosien jälkeen

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä statiini-kolesterolilääkkeisiin liittyvästä diabetesriskistä. Tällä kertaa riski havaittiin vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, mutta samanlaisia tuloksia on saatu myös muissa ryhmissä.

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat diabetesriskin suurenevan riippumatta siitä mitä statiineja nainen käyttää tai kuinka suuri annos on. Aikaisemmin riski on liitetty lähinnä suuriin annoksiin.

Näiden tulosten perusteella on vaikea arvioida miten suuri riski käytännössä on. Hiljattain toinen tutkijaryhmä laski, että aiheuttaakseen yhden diabeteksen lähes viidensadan potilaan pitää syödä suuria statiiniannoksia vuoden ajan. Lääkärien onkin syytä huomioida riski potilaita hoitaessa.

Tutkimukseen osallistui 154 000 naista, jotka eivät sairastaneet diabetesta aloittaessaan tutkimuksessa vuosina 1993–1998. Naiset olivat 50–79-vuotiaita ja vuoteen 2005 mennessä heistä 10 000 sairastui diabetekseen. Tutkimuksessa ei eritelty mihin diabetekseen naiset sairastuivat, mutta tapaukset olivat todennäköisesti aikuistyypin diabeteksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:10.1001/archinternmed.2011.625)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2011.625

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje