Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Marihuanan keuhkohaitat ovat tupakkaa vähäisemmät

Marihuanan keuhkohaitat ovat tupakkaa vähäisemmät

Marihuanan polttaminen ei yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan välttämättä vahingoita keuhkoja kuten tupakka. Heidän tutkimuksessaan keuhkot eivät heikentyneet vaikka marihuanan käyttö oli monilla osallistujilla päivittäistä ja jatkui vuosikausia.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä marihuanan on pelätty aiheuttavan pysyviä keuhkovaurioita, mutta tutkimusten tulokset ovat olleet epäselviä.

Nyt JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 5 000 aikuisen yhdysvaltalaisen toistuviin keuhkotutkimuksiin, jotka tehtiin 20 vuoden aikana. Osallistujista 37 prosenttia kertoi käyttäneensä marihuanaa seurannan aikana.

Keuhkomittausten perusteella tupakointi johti selvään keuhkotoiminnan heikkenemiseen, mikä on todettu lukuisissa tutkimuksissa aiemminkin. Marihuanaa polttavilla keuhkot sen sijaan pysyivät käytännössä ennallaan, vaikka käyttö olisi ollut päivittäistä ja jatkunut seitsemän vuotta.

Varsinaisia marihuanan suukuluttajia tutkimukseen osallistui vain vähän, joten on mahdollista, että suuret päivittäiset annokset heikentävät keuhkojen toimintaa. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, ettei satunnainen marihuanan käyttö todennäköisesti aiheuta pysyvää keuhkotoiminnan heikentymistä.

Nykytiedon valossa kannabiksen käyttö ei ole riskitöntä, vaikka se ei vahingoittaisi keuhkoja. Marihuana ja muut kannabistuotteet saattavat mm. lisätä skitsofrenian riskiä sille geneettisesti alttiilla henkilöillä. Pitkäaikainen polttaminen voi aiheuttaa myös keskittymisen, muistin ja oppimisen ongelmia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:173–181)
http://jama.ama-assn.org/content/307/2/173.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje