Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vähyys liitoksissa suurempaan kuolleisuuteen

D-vitamiinin vähyys liitoksissa suurempaan kuolleisuuteen

Liian niukasti D-vitamiinia saavat saattavat kuolla muita nuorempina, tuore katsaustutkimus vahvistaa. Tulokset viittaavat siihen, että kuolleisuuden kannalta ideaalein pitoisuus veressä olisi 75–88 nmol/l. Sitä suuremmat pitoisuudet eivät välttämättä suo lisähyötyä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden havainnot perustuvat meta-analyysiin, jossa he analysoivat uudelleen laadukkaita D-vitamiinitutkimuksia, joihin yhteensä oli osallistunut yli 120 000 potilasta. Potilaista 5 600 menehtyi tutkimusten seurantojen aikana.

Kun tutkijat vertasivat vähiten D-vitamiinia saavia osallistujiin, joiden pitoisuudet olivat suurimpia, kuolleisuus oli kolmanneksen vähäisempää suuren pitoisuuden ryhmässä. Yhteys myös vahvistui mitä enemmän D-vitamiinin saanti ylitti 27,5 nmol/l:n pitoisuuden, jota tässä tutkimuksessa pidettiin vertailutasona. Näin kävi aina 87,5 nmol/l:n pitoisuuteen saakka. Sen jälkeen kuolleisuus ei laskenut enempää, vaikka pitoisuus olisi suurentunut.

D-vitamiinin vähyys on yhdistetty moniin sairauksiin, jotka voivat selittää nyt saadut tulokset. Muun muassa diabetes ja masennus ovat tällaisia. Suomessa D-vitamiinin normaaliarvoina pidetään 40–80 nmol/l:n pitoisuutta. Suuri osa suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;95:91–100)
http://www.ajcn.org/content/95/1/91.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje