Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka vahingoittaa sikiön valtimoita

Tupakka vahingoittaa sikiön valtimoita

Raskauden aikana tupakoivat äidit vaurioittavat lastensa kehittyviä valtimoita, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Tällöin syntyvät haitat näkyvät lapsen ollessa viisivuotias.

Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 259 viisivuotiaan lapsen valtimoiden ultraäänikuvauksiin.

Kun valtimokuvausten tulokset yhdistettiin tietoihin vanhempien tupakoinnista, valtimoiden sisäpinnat todettiin paksummiksi lapsilla, joiden äiti oli tupakoinut raskauden aikana. Yhteys oli vahvin, kun kummatkin vanhemmat olivat tupakoineet raskauden aikana. Äidin myöhempi tupakointi ei liittynyt valtimomuutoksiin.

Raskaudenaikainen tupakka-altistus on aiemmin yhdistetty valtimomuutoksiin varhaisaikuisuudessa, mutta tätä ennen muutoksia ei ole vahvistettu lapsilla. Valtimomuutokset ovat huolestuttavia, sillä ne voivat altistaa sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle myöhemmin elämässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;129:45–54)
http://pediatrics.aappublications.org/content/129/1/45.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje