Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimut mahdollisesti haitaksi maksalle ja sydämelle

Sokerilimut mahdollisesti haitaksi maksalle ja sydämelle

Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien päivittäinen nauttiminen voi lisätä maksan rasvoittumista ja nostaa haitallisten rasvahappojen määrää veressä. Näin ollen sokerilimut saattavat myös lisätä sydän- ja verisuonitautien ja monien aineenvaihdunnallisten sairauksien riskiä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella sakkaroosilla makeutetun virvoitusjuoman päivittäinen juominen kiihdyttää rasvan kertymistä maksaan ja luustolihaksiin sekä heikentää kokonaiskolesterolia ja lisää haitallisten triglyseridirasvojen määrää veressä.

Muutokset havaittiin verrattuna koehenkilöihin, jotka sokerilimujen sijaan joivat aspartaamilla makeutettua kolaa, tavallista vettä tai maitoa. Kaikkia juomia juotiin litra päivittäin puolen vuoden ajan.

Tutkimukseen osallistui 47 ylipainoista vapaaehtoista. Muun muassa aineiston pienuuden takia tulokset on syytä varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin nyt havaittujen muutosten voi varmuudella sanoa johtuvat juuri sokeroiduista virvoitusjuomista.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.022533)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/12/26/ajcn.111.022533.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje