Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Helteet saattavat aikaistaa synnytystä

Helteet saattavat aikaistaa synnytystä

Norjalaistutkimuksen mukaan ympäristön lämpötila voi vaikuttaa raskauden kestoon. Jos tutkijoiden tulokset pitävät paikkansa, saattavat ennenaikaiset synnytykset olla hieman yleisempiä kuumina kesinä kuin keskitalvella. Tutkijat tekivät havaintonsa tarkastelemalla vuosina 2005–2009 Australian Brisbanessa rekisteröityjä yli sataatuhatta raskautta.

Aineiston perusteella raskaudet olivat keskimäärin lyhyempiä, kun lämpötila oli ollut 25 asteen tuntumassa synnytystä edeltävät neljä viikkoa. Ennenaikaiset synnytykset vastaavasti vähentyivät, kun lämpötila pysytteli alle 15 asteessa. Viileinä kausina sattui myös vähemmän kohtukuolemia kuin lämpiminä jaksoina.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta niiden perusteella ei voi varmistaa, että yhteys johtui vain ja ainoastaan ympäristön lämpötilasta. Lämpötilan lisäksi hyvin moni muu seikka saattaa selittää ilmiön. Ei myöskään ole selvää miten hyvin tulokset yleistyvät Suomen ilmastoon.

Havainnot julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;DOI:10.1093/aje/kwr404)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/13/aje.kwr404.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje