Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kasviesterogeenit yhteydessä pienempään kohtusyövän riskiin

Kasviesterogeenit yhteydessä pienempään kohtusyövän riskiin

Ravinnostaan runsaasti kasviestrogeeneja saavat naiset saattavat säästyä muita todennäköisemmin kohdun limakalvon syövältä. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus yhdistettiin etenkin genisteiini- ja daidtseiini-isoflavoneihin, joita saa mm. soijasta.

Tutkimuksessa isoflavoneiden saanti suhteutettiin päivän aikana syödyn ruoan energiamäärään. Eniten isoflavoneita syövät saivat niitä yli 8 mg ja vähiten saavat alle 1,6 mg jokaista päivän aikana syötyä tuhatta kilokaloria kohden. Aikuisen päivittäinen energiantarve on yleensä noin 2 000–3 000 kilokaloria.

Tutkijat laskivat, että yhden vuoden aikana sadastatuhannesta runsaasti isoflavoneita saavasta naisesta 55 sairastuu kohdun limakalvon syöpään, kun yhtä monesta, mutta vain vähän isoflavoneita saavasta naisesta sairastuu 107.

Yhteys havaittiin, kun analyysissa keskityttiin isoflavoneihin, erityisesti genisteiiniin ja daidtseiiniin. Sen sijaan palkokasvien, tofun tai soijan syöminen itsessään ei liittynyt pienentyneeseen syöpäriskiin, vaikka ne sisältävät isoflavoneita.

Tutkimus perustui 46 000:n vaihdevuodet ohittaneen naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, jotka kerättiin vuosina 1993–1996. Seuraavien kolmentoista vuoden aikana 490 naista sairastui kohdun limakalvon syöpään. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2011;DOI:10.1093/jnci/djr475)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/11/jnci.djr475.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje