Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat voivat vähentää riskiryhmien sydänoireita

Omega-3-rasvat voivat vähentää riskiryhmien sydänoireita

Omega-3-rasvojen vaikutuksista terveiden ihmisten sydänoireisiin on ristiriitaista tietoa, mutta riskiryhmiin kuuluvilla ne saattavat toimia. Tähän ainakin viittaa tuore hollantilaistutkimus, jossa omega-3-rasvahapot tepsivät iäkkäillä sydänkohtauksen saaneilla diabeetikoilla.

Tutkimuksessa tuhat tällaista 60–80-vuotiasta potilasta sai 40 kuukauden ajan kolmea eri omega-3-rasvahappolisää margariiniiin lisättynä. Lumevalmistetta saaneeseen verrokkiryhmään verrattuna omegaryhmiin arvotut saivat päivittäin selvästi enemmän eikosapentaeenihappoa, dokosaheksaeenihappoa ja alfalinoleenihappoa.

Kun tutkijat vertasivat ryhmiä seurannan päättyessä, he havaitsivat omega-3-rasvoja saaneiden sairastuneen verrokkeja epätodennäköisemmin sydänkohtauksiin ja muihin rytmihäiriöihin liittyviin oireisiin. Myös sydänkohtauksista seuranneet kuolemat saattoivat vähentyä omega-3-valmisteiden seurauksena.

Tuloksia kannattaa tulkita varoen, sillä tutkimuksen aineisto oli pieni ja suhteellisen harvat potilaat sairastuivat tai kuolivat sydänoireisiin. Havainnot silti viittaavat siihen, että omega-3-rasvat saattavat vähentää sydänsairaiden ja diabeetikoiden oireita.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;2515–2520)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/12/2515.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje