Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivostimulaatiosta lupaavia tuloksia masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa

Aivostimulaatiosta lupaavia tuloksia masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa

Tulevaisuudessa monet vakavaa masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat voivat saada helpotuksen aivojen sähköisestä stimulaatiohoidosta. Tällaisia aivoihin asennettavia sähköstimulaattoreita on käytetty pitkään Parkinsonin taudin hoidossa, mutta niiden on huomattu auttavan myös muihin sairauksiin.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa vakavaa masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien potilaiden aivoihin asennettiin kaksi pientä elektrodia. Ihonalaisen johdon välityksellä elektrodit saivat sähkövirtaa rintaan asennetusta sydäntahdistinta muistuttavasta laitteesta.

Lumevertailun vuoksi ensimmäiset neljä viikkoa stimulaattorit olivat päällä vain joka toisella potilaalla, mutta tämän jälkeen laitteet kytkettiin toimintaan kaikilla. Tutkimuksen loppuun jatkoi 17 potilasta.

Sähköstimulaatio osoittautui hyvin tehokkaaksi, sillä seuraavan vuoden aikana yli kolmanneksen oireet lievittyivät merkittävästi. Kahden vuoden hoidon avulla yli puolet potilaista pysyi käytännössä oireettomina, ja vaikutus oli yhtäläinen masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan hyvin lupaavina, sillä aivostimulaatio tehosi potilaisiin, joiden vakavat oireet eivät olleet lievittyneet tavallisin hoidoin. Tulokset julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2011)
http://archpsyc.ama-assn.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje