Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hormonihoito ei lisää eturauhassyöpää sairastavien sydänkuolleisuutta

Hormonihoito ei lisää eturauhassyöpää sairastavien sydänkuolleisuutta

Eturauhassyövän hormonihoitojen on epäilty lisäävän sydänperäisiä kuolemia, mutta tuoreen meta-analyysin perusteella pelkoon ei ole aihetta.

Analyysin tehneet yhdysvaltalaistutkijat pitävät tuloksia rauhoittavana osoituksena siitä, että hormonihoito on turvallista valtaosalle eturauhasyöpäpotilaista. He myöntävät, että on silti mahdollista, että hormonihoito nostaa riskejä joissain alaryhmissä, joita tässä tutkimuksessa ei tunnistettu.

Yhdysvaltalaisten analyysi perustuu 4 000 potilaan tietoihin kahdeksasta satunnaistetusta tutkimuksesta, joissa hormonihoidon tehoa oli selvitetty vertailuryhmän avulla. Tutkimuksiin osallistui vain potilaita, joiden eturauhassyöpä oli vakava.

Tutkimusten 7–13-vuotisten seurantojen aikana sydänperäiset kuolemat eivät olleet yhtään yleisempiä hormonihoitoa saaneilla kuin muilla potilailla, mikä tutkijoiden mukaan tarkoittaa sitä, että riskiä ei ole lainkaan tai se on erittäin pieni.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Eturauhassyöpään sairastuu noin 4 000–5 000 suomalaismiestä vuosittain. Sen riski suurenee voimakkaasti yli 50-vuotiailla. Useimmiten eturauhassyöpä todetaan 70-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:2359–2366)
http://jama.ama-assn.org/content/306/21/2359.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje