Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen pienentää haimatulehduksen vaaraa

Tupakoinnin lopettaminen pienentää haimatulehduksen vaaraa

Vuosikymmeniä jatkuva tupakointi voi monien muiden terveyshaittojen lisäksi altistaa akuuteille haimatulehduksille. Riski kuitenkin vähitellen pienenee tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan yli kaksikymmentä vuotta tupakoineiden riski sairastua on noin kaksi kertaa suurempi kuin savuttomien. Tupakoinnin lopettaneiden riski kuitenkin vähitellen laskee savuttomien tasolle, mutta tähän menee toiset kaksikymmentä vuotta.

Tupakointiin liitetty riski oli noin puolet pienempi kuin runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvä, mutta silti riittävä jotta tupakoinnin lopettamisella on haimatulehduksia vähentävä vaikutus.

Tutkimukseen osallistuneita 85 000 ruotsalaismiestä ja naista seurattiin kahdentoista vuoden ajan. Seurannan alkaessa osallistujat olivat 46–84-vuotiaita. Kaikkiaan runsaat 500 osallistujaa sairastui akuuttiin haimatulehdukseen. Tupakointi lisäsi vain tulehduksia, jotka eivät liittyneet sappikiviin. Haimatulehduksista 300 oli tällaisia.

Akuuttiin haimatulehdukseen sairastuu vuosittain noin 3 000 suomalaista. Valtaosalla heistä sairastuminen liittyy liialliseen alkoholin käyttöön. Haimatulehdus johtaa kuolemaan noin 2–3 potilaalla sadasta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(GUT 2012;61:262–267)
http://gut.bmj.com/content/61/2/262.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje