Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät ehkäise infektioita

Statiinit eivät ehkäise infektioita

Statiini-lääkkeitä käytetään kolesterolin alentamiseen, mutta useissa tutkimuksissa niiden on vihjailtu vähentävän myös tulehdustiloja. Tuoreen hollantilaisselvityksen perusteella statiinit näyttävät kuitenkin tehottomilta infektioiden ehkäisyssä.

Selvittääkseen asiaa hollantilaiset kävivät läpi kaikki statiineista tehdyt satunnaistetut, vähintään vuoden mittaiset tutkimukset, joihin oli osallistunut vähintään sata potilasta. Lopulliseen analyysiin valikoitui 11 laatukriteerit täyttävää tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut yli 30 000 potilasta.

Yhteensä 2 400 statiineilla lääkittyä ja 2 300 lumelääkettä saanutta oli saanut jonkin infektion seurantojen aikana, joten infektioita todettiin yhtä paljon kummassakin ryhmässä, riippumatta statiinien käytöstä. Näin ollen statiinit eivät pienentäneet potilaiden riskiä sairastua infektioihin, tutkijat kirjoittavat. Myöskään infektioista johtuvat kuolemat eivät olleet harvinaisempia statiiniryhmissä.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät erittäin epätodennäköisenä, että statiineilla olisi käytännössä merkitystä infektioiden ehkäisyssä. Kolesterolia alentavien ominaisuuksiensa vuoksi ne ovat sen sijaan paikallaan potilaille, joilla on sepelvaltimotaudin oireita tai korkea riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d7281)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7281

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje