Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leposykkeen nousu ennustaa tulevia sydänriskejä

Leposykkeen nousu ennustaa tulevia sydänriskejä

Mittaamalla kuinka monta kertaa sydän lyö minuutin aikana voi arvioida fyysistä kuntoa, mutta myös kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu ja kuolee sydäntauteihin. Norjalaistutkimuksessa leposykkeen nousu kymmenen vuoden aikana ennusti sydänperäisiä kuolemia aiemmin terveillä aikuisilla.

Tutkijat laskivat, että vuoden aikana kymmenestätuhannesta henkilöstä, jonka leposyke pysyy alle 70/min, vain kahdeksan kuolee sydänoireisiin. Jos tällaisten henkilöiden leposyke kuitenkin nousee yli 85:n kymmenen vuoden kuluessa, kuolleiden määrä nousee seitsemääntoista. Leposykkeen laskeminen ei liittynyt vähentyneeseen kuolleisuuteen.

Tutkimukseen osallistui 13 500 miestä ja 15 800 naista, joista yhteensä 3 000 kuoli kaksitoistavuotisen seurannan aikana. Kuolemista vajaat 400 johtui sydänkohtauksesta tai muusta iskeemisestä sydänoireesta. Osallistujat jaettiin ryhmiin sen perusteella oliko heidän leposykkeensä pysynyt ennallaan, noussut vai laskenut kymmenen vuoden aikana.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että leposykkeen muutokset heijastelevat potilaiden terveydentilaa, liikunnallisuutta ja muita elintapoja, mitkä vaikuttavat sydänsairauksien kehittymiseen. Leposyke onkin heistä halpa ja helppo keino arvioida terveiden sydänriskejä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:2579–2587)
http://jama.ama-assn.org/content/306/23/2579.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje