Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Työstressi mahdollisesti yhteydessä dementian vaaraan

Työstressi mahdollisesti yhteydessä dementian vaaraan

Ruotsalaistutkimuksen mukaan stressaavat työolot saattavat vuosien mittaan suurentaa myös riskiä sairastua dementiaan. Työstressi on aiemmin yhdistetty mm. masennukseen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimuksen perusteella dementian ja etenkin verisuoniperäisen dementian riski on suurentunut henkilöillä, jotka tekevät haastavaa työtä, mutta eivät voi vaikuttaa työnsä sisältöön tai sen toteuttamistapaan. Vähäinen sosiaalinen tuki vielä vahvistaa yhteyksiä, tutkijat kirjoittavat.

Stressaavan työn ja huonoksi koettujen työolojen terveyshaitat on osoitettu monissa tutkimuksissa, mutta on silti mahdollista, että työolojen lisäksi monet elintavat ja muut seikat ovat vaikuttaneet nyt havaittuun dementiariskiin.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä. Ne perustuvat ruotsalaiseen kaksostutkimukseen, johon osallistui 167 Alzheimerin tautia ja 46 verisuoniperäistä dementiaa sairastavaa. Heitä verrattiin 9 849 terveeseen samanikäiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2011;DOI: 10.1111/j.1532-5415.2011.03777.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03777.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje