Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kemoterapia estää kolmanneksen rintasyöpäkuolemista

Kemoterapia estää kolmanneksen rintasyöpäkuolemista

Yli 120 tutkimusta ja satatuhatta naista kattava meta-analyysitutkimus osoittaa rintasyövän kemoterapiahoitojen kehittyneen huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana. Nykyaikaista kemoterapiaa leikkauksen jälkeen saavien kuolleisuus on noin kolmanneksen pienempää kuin ilman kemoterapiaa hoidettavien.

Analyysin tehnyt tutkijaryhmä on laatinut vastaavia tutkimuskatsauksia jo 28 vuoden ajan. Nyt julkaistu analyysi on järjestyksessään kuudestoista ja kattaa neljänkymmenen vuoden aikana tehtyjä rintasyöpähoitotutkimuksia.

Tulokset osoittavat, että 1980-luvulla leikkaushoidon lisäksi kemoterapiaa saaneista potilaista noin neljännes vähemmän menehtyi verrattuna vain leikattuihin. Käytännössä tämä tarkoitti, että sadan naisen hoitaminen kemoterapialla esti noin 6–7 kuolemaa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Verrattuna näihin 80-luvun kemoterapioihin nykyiset kemoterapiat ovat vähentäneet kuolemia entisestään, tulokset osoittavat.

Hyvistä tuloksista huolimatta tutkijat muistuttavat, että kemoterapioihin liittyy aina vakavia haittavaikutuksia, jotka voivat pysyvästi vahingoittaa potilasta. Siksi hoitoja annetaan vain, kun rintasyövän uskotaan uusiutuvan ilman niitä. Seuraava suuri haaste onkin tunnistaa nämä potilaat nykyistä tarkemmin.

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä. Siihen sairastuu vuosittain runsaat 4 000 suomalaisnaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61625-5)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961625-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje