Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ADHD-lääkkeisiin ei liity sydänriskejä

ADHD-lääkkeisiin ei liity sydänriskejä

ADHD-tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytettävien stimulanttilääkkeiden on pelätty lisäävän sydänriskejä, koska ne voivat nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella riskeistä ei kuitenkaan ole todisteita. Sama tutkijaryhmä on osoittanut ADHD-lääkkeet sydänturvallisiksi myös lapsilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat suurimpaan tästä aiheesta tehtyyn tutkimukseen, jossa 150 000 ADHD-lääkittyä verrattiin 300 000 terveeseen verrokkiin. Tutkitut olivat 25–64-vuotiaita.

Tutkijoiden mukaan vertailussa ei löytynyt lainkaan viitteitä siitä, että ADHD-lääkitykset lisäisivät vakavia sydänoireita kuten sydänkohtauksia, aivohalvauksia tai äkillisiä sydänperäisiä kuolemia. Yhteyksiä ei ilmennyt silloinkaan, kun eri lääketyypit, lääkityksen pituus ja potilaan ikä huomioitiin.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, etteivät ADHD-lääkitykset aiheuta vakavia sydänoireita nuorille eikä keski-ikäisille potilaille. Tulokset eivät silti sulje pois sydänoireiden mahdollisuutta potilailla, joilla on jo valmiiksi sydänsairauksia.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;DOI:10.1001/jama.2011.1830)
http://jama.ama-assn.org/content/early/2011/12/07/jama.2011.1830.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje