Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suolanhimo opitaan jo puolivuotiaana

Suolanhimo opitaan jo puolivuotiaana

Mieltymys suolaiseen ruokaan opitaan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan puolen vuoden iässä, kun lapset alkavat saada kiinteää ruokaa ja sen mukana suolaa. Tässä vaiheessa suolaan tottuneet suosivat sitä yhä päiväkoti-ikäisinä.

Tutkijat tekivät havaintonsa kokeessa, jossa vauvoille tarjottiin tuttipulloissa tavallista vettä ja kahta erivahvuista suolavettä kahden ja kuuden kuukauden iässä. Vauvat saivat juoda pulloista vapaasti kahden minuutin ajan. Tutkijat järkeilivät vauvan olevan perso suolalle, jos hän joi enemmän suolavettä kuin tavallista.

Testissä paljastui, etteivät vauvat juurikaan välittäneet suolavesistä kahden kuukauden ikäisinä, mutta puolivuotiaana suola alkoi maistua vauvoille, jotka saivat jo kiinteitä, tärkkelyspitoisia ruokia. Muuntyyppisiä ruokia kuten hedelmiä saavat eivät välittäneet suolasta sen enempää kuin vauvat, jotka eivät vielä syöneet kiinteitä.

Kun osaa lapsista testattiin uudestaan päiväkoti-iässä, puolen vuoden iässä suolaa suosineet olivat edelleen mieltyneet siihen.

Jos yhdysvaltalaisten tulokset vahvistetaan uusissa tutkimuksissa, suolankäyttöön kannattaisi mahdollisesti puuttua varhain, ennen kuin lapsen makuaisti ehtii kehittyä. Aikuisten makutottumuksiin on tunnetusti vaikea puuttua.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011)
http://www.ajcn.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje