Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Potilaille voisi antaa enemmän vastuuta verenohennushoidoissa

Potilaille voisi antaa enemmän vastuuta verenohennushoidoissa

Veren hyytymistä vähentävät lääkitykset ovat tehokkaampia, jos potilaat osallistuvat lääkityksen seurantaan ja säätämiseen. Erityisen hyvin tämä sopii alle 55-vuotiaille potilaille, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä pelkästään Euroopassa noin neljä miljoonaa potilasta käyttää veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä kuten varfariinia ehkäistäkseen veritulppien muodostumista. Lääkityksiä pitää seurata ja muuttaa säännöllisesti, koska oikea annos vaihtelee ajan myötä. Jos annos on liian suuri, kasvaa verenvuotojen vaara. Liian pieni annos puolestaan lisää veritulppien vaaraa.

Meta-analyysista käy ilmi, että verrattuna tavanomaiseen hoitoon, jossa lääkäri seuraa ja säätää lääkitystä, laskimotukokset, aivohalvaukset ja sydänkohtaukset ovat jopa puolet harvinaisempia, kun potilaat itse seuraavat lääkitystään. Ero saattaa olla vielä suurempi, kun potilaat myös säätävät lääkitystään eivätkä vain seuraa annoksen sopivuutta. Lääkityksen itsemonitorointi ei vähentänyt verenvuotoja eikä kuolemia.

Parhaiten itsenäinen hoito sopi alle 55-vuotiaille sekä potilaille, joille oli asennettu sydämen keinoläppä. Tutkijat laskivat, että tässä ikäryhmässä yhden verisuonen tukkeutumisesta johtuvan vakavan oireen ehkäisemiseksi 21 potilaan pitäisi säätää lääkitystään vuoden ajan. Keinoläppäpotilaat pääsevät samaan, kun 55 potilasta ryhtyy itsemonitorointiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61294-4)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61294-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje